PARIJS - Nederlanders reizen het meest binnen Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 3500 Europeanen dat het studiecentrum Thalys International Explorer dinsdag heeft gepubliceerd. Ondanks zijn reislust is de afkeer van de Nederlander om zich in het buitenland te vestigen, het grootst.

Zeven op de tien Nederlanders reisden in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer binnen Europa. Het Europees gemiddelde ligt op 50 procent met uitschieters naar beneden voor de Spanjaarden van wie een op vijf in het laatste jaar binnen Europa reisde.

Vier op de vijf reizen maakt de Nederlander voor zijn plezier. In de afgelopen twaalf maanden trok 14 procent van de Nederlanders om professionele redenen naar het buitenland.

"De Nederlanders die nochtans de mobielste Europeanen zijn, lijken als het gaat om verhuizing naar een ander land binnen de Europese Unie het minst overtuigd", schrijven de onderzoekers. Iets minder dan de helft van de Nederlanders is bereid de partner te volgen op een definitief vertrek naar het buitenland.

Een voorstel om in het buitenland te gaan werken of studeren zal procent van de Nederlanders pertinent weigeren. In beide gevallen mag de Nederlander zich het meest honkvast noemen. Met name de Fransen hebben veel minder moeite om elders in Europa te gaan wonen.

Thalys International Explorer is het onderzoekscentrum van Thalys International. Via studies en opiniepeilingen in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje analyseert het centrum onder meer de mobiliteit van de Europeanen.