AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen gaan fors schrappen in de dienstregeling van 2005, vooral in de rustige uren en in het weekend zullen een stuk minder treinen gaan rijden. Om de kosten te besparen wil de NS in 2005 een weekenddienst invoeren.

Dit staat in een vertrouwelijke brief van de directie van het reizigersbedrijf aan het management van de NS, die de Volkskrant in zijn bezit zegt te hebben. De NS zegt dat er nog niets definitief is besloten. Over een aantal maanden zal een beslissing vallen over de dienstregeling van 2005.

Naast de kostenbesparing door de inzet van minder treinen willen de spoorwegen een hogere productiviteit van hun personeel. Dat betekent dat machinisten en conducteurs een groter gedeelte van hun werktijd in de trein doorbrengen. Ook moet de kans dat een passagier een conducteur tegen komt omhoog naar 60 procent in 2008. Die trefkans is nu 45 procent.

Het aantal treinen dat op tijd rijdt moet in 2007 85 procent zijn, in 2001 beloofde de NS in een contract met de staat nog 88 procent van de treinen op tijd te laten vertrekken. Met de consumentenorganisaties is afgesproken dat de prijzen verhoogd mogen worden zodra een jaar lang een gemiddelde van 84,4 procent wordt gehaald. Deze verhoging komt dan bovenop de geplande tariefsverhoging van 4,5 procent in januari 2004.