AMSTERDAM - De Europese beurzen waren dinsdag in goede doen. Tegenvallende cijfers uit Amerika zorgden even voor een kentering, maar de beurzen sloten toch met flinke koersstijgingen.

De Amsterdamse AEX-index voerde Europa aan met een stijging van 15,08 punten, 3,97 procent op 394,95 punten.

Berichten uit de VS

In het begin van de middag kwam de Verenigde Staten met positieve cijfers over de orderontvangst voor duurzame goederen. Dit zorgde voor vertrouwen. De koersen zakten echter even nadat bleek dat de Amerikaanse consument nog maar weinig vertrouwen heeft in de economie. Kort voor het slot herstelde de beurs naar het niveau van eerder dinsdagmiddag omdat de reactie op Wall Street meeviel.

Financiële fondsen

Koplopers in de AEX-index, de graadmeter van de beurs in Amsterdam, waren de financiële fondsen. Aegon steeg 8,6 procent naar 16,45 euro, Fortis schreef 5,9 procent bij op 19,45 euro en het aandeel ING klom 5,4 procent naar 23,87 euro.

CMG hekkesluiter

Hekkensluiter in de AEX-index was CMG met een verlies van 9,6 procent naar 1,13 euro. De automatiseerder had last van winstnemingen na forse koersstijgingen eerder. Donderdag komt CMG met de cijfers van het tweede kwartaal.

MidKap zakt iets

De MidKap-index was minder goed gestemd. De index voor middelgrote fondsen zakte 1,7 punten, 0,4 procent naar 381,26 punten. Alleen Draka Holding en Nedlloyd zagen de koersen flink stijgen. Beide fondsen stegen meer dan 5 procent.

Overal optimisme

In rest van Europa was de beurs in Parijs het best gestemd, maar de koersstijgingen bleven achter bij die in Amsterdam. De Parijse CAC-index steeg bijna 2,9 procent. De DAX-index in Frankfurt, waar de beurshandel om 20.00 uur stopt, sloot 1,8 procent hoger. De FTSE-index in Londen bleef achter met 1,4 procent winst.

Euro stijgt

In de Europese valutahandel profiteerde de euro van het tegenvallende consumentenvertrouwen in de VS. De munteenheid ging van 0,9730 naar 0,9800 dollar. De euro steeg in pond sterling van ,6385 naar 0,6405 pond.