DEN HAAG - De accijnsverhoging op tabak van 0,46 euro per pakje levert de schatkist veel minder op dan is begroot. De verhoging die volgend jaar ingaat, brengt hooguit 100 miljoen euro in het laatje en niet de beoogde 400 miljoen. Een stapsgewijze verhoging spekt de schatkist veel meer, met ruim 1 miljard euro aan extra inkomsten in 2007.

Dat heeft de Stichting Sigaretten Industrie (SSI) maandag berekend. De brancheorganisatie schat dat bij een prijsverhoging van bijna een halve euro de tabaksverkopen volgend jaar met ongeveer 15 procent dalen. Dat betekent dat de overheid in 2004 hooguit 100 miljoen euro aan extra accijns zal ontvangen. "De markt kan een dergelijke accijnsverhoging in één keer niet opvangen," voorspelt SSI-voorzitter W. Roelofs.

Hij verwacht dat rokers voor een groot deel zullen overstappen op goedkope merken. Verder vreest Roelofs dat bij een grote prijsstijging meer illegaal en namaakrookwaar op de markt komt. De SSI wil de prijzen de komende vier jaar in vijf stappen verhogen, net zoals al in Duitsland, België en Frankrijk gebeurt.

Zo'n aanpak levert volgend jaar al circa 150 miljoen aan extra accijns op, aldus de brancheorganisatie. Doorberekend naar 2007 bedraagt de meeropbrengst ruim 1 miljard euro. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de accijnsverhoging.