UTRECHT - De Rabobank neemt voor 47 miljoen dollar AG Services of America over. Deze beursgenoteerde maatschappij financiert de oogsten van maïs- en sojatelers in de Verenigde Staten, onder meer door geld te lenen voor zaden en bestrijdingsmiddelen. De Rabobank zei maandag de overname uit eigen middelen te betalen.

De bank biedt een premie van 39 procent ten opzichte van de slotnotering van AG afgelopen vrijdag op de effectenbeurs in New York. De overname zal naar verwachting rond de jaarwisseling worden beklonken. De financieringsmaatschappij wordt dan onderdeel van Rabobank International, de grensoverschrijdende zakenbank van het concern.

Volgens een woordvoerster past de nieuwe aankoop in de plannen van Rabobank om verder te groeien als internationale partij in de agrarische markt. Daartoe koopt het concern kleinere financiële bedrijven die in landelijke gebieden opereren. Vorig jaar nam Rabo in Californië de bank Valley Independent Bank over.

De nieuwe aanwinst AG Services of America heeft dit jaar voor miljoen dollar aan leningen uitgezet bij landbouwers in de Verenigde Staten. De financier is in 1986 ontstaan en heeft 115 mensen op de loonlijst staan.

Het bedrijf leed over de eerste helft van het lopende boekjaar, die eindigde op 31 augustus, een verlies van 2,4 miljoen dollar. Een jaar eerder schreef de financier in die tijdsspanne nog een winst van 4,7 miljoen dollar. De omzet over de eerste zes maanden kwam bijna 71 miljoen dollar lager uit op 84,8 miljoen.