MOSKOU - Deutsche Bank neemt een belang van 40 procent in de Russische zakenbank United Financial Group (UFG). De twee ondertekenen daartoe donderdag een overeenkomst die voorziet in samenwerking bij onder meer fusies en overnames, bedrijfsfinanciering en beursintroducties.

De maandag bekendgemaakte overeenkomst komt op een moment dat buitenlandse investeerders terughoudend zijn ten aanzien van Rusland wegens de arrestatie van topman Chodorkovski van het olieconcern Yukos. Deutsche Bank laat zich daardoor echter niet van de wijs brengen. "We hebben hierover een jaar onderhandeld. Als je bij elke terugslag in een land nerveus wordt, komt het nooit tot een investering", aldus een woordvoerder van de Duitse bank.

Over de prijs van het belang van 40 procent zijn geen mededelingen gedaan, maar analisten ramen die op ongeveer 60 miljoen euro. UFG is opgericht door de Amerikaanse bankier Charles Ryan en de vroegere Russische minister van Financiën Boris Fedorov. Zij hebben een meerderheid van de aandelen. Deutsche Bank is na het Zwitserse UBS de tweede grote internationale bank die een alliantie vormt met een financiële instelling in Rusland.