UTRECHT - Over het najaarsakkoord is al veel gepraat, gespeculeerd, onderzocht en gekibbeld, maar maandagmiddag wordt duidelijk of de FNV-leden het akkoord kunnen wegslikken dat werkgevers- en werknemersorganisaties met het kabinet hebben afgesproken. De FNV maakt dan de uitslag van de raadpleging onder de 1,2 miljoen leden bekend.

Afgelopen vrijdag zaaide premier Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie verwarring over mogelijk nieuwe onderhandelingen als het akkoord wordt getorpedeerd.

Zaterdag stelde hij op het CDA-partijcongres in Utrecht echter onomwonden dat er geen ruimte meer is voor een nieuwe ronde. De premier zou volgens betrokkenen tijdens de persconferentie zijn toon hebben willen matigen om de FNV niet voor het hoofd te stoten.

'Geen handige zet'

Vakbondvoorzitters Terpstra van het CNV en De Waal van het FNV vonden het geen handige zet. Door de onduidelijkheid zouden FNV-leden immers kunnen denken dat er wellicht meer uit het akkoord is te halen en het dus verwerpen om weer opnieuw te gaan onderhandelen.

De huidige afspraak behelst dat de lonen in 2004 niet en 2005 nauwelijks stijgen. In ruil daarvoor wil het kabinet de plannen op het terrein van de VUT, prepensioen en WAO verzachten met uitstel en versoepeling.

'Too close to call'

Volgens een tweede opiniepeiling van Marice de Hond onder 1500 FNV'ers wordt de uitslag een 'too close to call', omdat het een gelijkspel zou worden tussen voor- en tegenstanders van het akkoord. Hij zei dat zaterdag in het programma Stem van Nederland.

De Hond voorspelde vorige week nog dat een meerderheid van 56 procent het akkoord zou verwerpen. Uiteindelijk zouden ruim 300.000 leden aan de stemming meedoen, aldus de onderzoeker.