LONDEN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar een winst na belastingen behaald van 175,5 miljoen euro.

Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. In het bedrag zijn niet begrepen buitengewone kosten van 5,4 miljoen euro en een afschrijving van 1,2 miljoen euro.

De 'prijsvechter' liet maandag verder weten dat de omzet is toegenomen met 28 procent tot 596,4 miljoen euro. Het aantal passagiers steeg met 45 procent tot 11,3 miljoen.

Ryanair-topman Michael O'Leary verklaarde dat de groei van het passagiersvervoer de rest van het boekjaar groot zal blijven. Over tarieven en marges liet hij zich wat voorzichtiger uit. In de eerste helft van het boekjaar daalden de tarieven met gemiddeld 12 procent. De bedrijfskosten namen daarentegen toe met 32 procent.

O'Leary verwacht verder een sterke stijging van de winst, omdat de winstmarge boven de 20 procent zal blijven. In de eerste helft van het boekjaar nam die marge af van 32 tot 29 procent. Ryanair had dat eerder al aangegeven.