RIJSWIJK - Werknemers van een zorggroep in Den Bosch zijn opgeroepen maandag een werkonderbreking te houden. De bonden willen hen op een protestbijeenkomst op de hoogte brengen van het vastgelopen CAO-overleg en de actiebereidheid peilen. Het loonbod van de werkgevers is in hun ogen onvoldoende.

De bijeenkomst in Den Bosch vormt het startsein voor acties van werknemers in de thuiszorg en in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ook in Amsterdam en Maassluis zullen werknemers in de thuiszorg protestbijeenkomsten houden, zo meldde een woordvoerder van de Abvakabo FNV.

Vrijdag deden de werkgevers in de zorg een loonbod dat door de bonden werd verworpen. Ze kwamen ook met een uitnodiging om maandagmiddag weer te gaan praten. De vakbonden zullen zich maandagochtend beraden over de vraag of ze op de uitnodiging zullen ingaan. Een woordvoerder van CNV Publieke Zaak acht de kans vrij klein dat het zover komt.

Meer protestbijeenkomsten

De bijeenkomst in Den Bosch wordt gehouden bij de Van Neynselgroep, waar acht instellingen uit de regio onder vallen. De CNV-woordvoerder verklaarde zondag dat de minimale zorg zal worden gewaarborgd. Later in de week zijn er nog meer protestbijeenkomsten op verschillende plaatsen. Volgens de CNV-zegsman kunnen de acties daarna harder worden als de werkgevers niet meer water bij de wijn doen.

De werkgevers bieden het verpleegpersoneel 1 procent meer loon en daarnaast een eenmalige uitkering van 0,65 procent. Voor mensen in de thuiszorg willen de werkgevers de huidige eenmalige eindejaarsuitkering van 2 procent vervangen voor een structurele loonsverhoging van 1,65 procent. De bonden willen 2,5 procent meer loon voor de circa 350.000 werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg.

De werkgevers zeiden eerder te betreuren dat de bonden de deur hebben dichtgegooid. Ze willen de loonruimte niet alleen besteden aan meer geld voor het personeel, maar ook aan het harmoniseren van de twee CAO's. Werkgeversonderhandelaar Klinkert vindt dat de werkgevers op diverse punten al hebben toegegeven en dat nu de vakbonden wel beweging mogen tonen.