DEN HAAG - Ongeveer de helft van de Nederlanders zegt in de eigen financiële situatie de gevolgen te merken van de economische crisis.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek in opdracht van Centiq, een organisatie van overheid, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, die de kennis van het publiek over geldzaken wil vergroten.

Het onderzoek onder 780 Nederlanders geeft aan dat hoger opgeleiden hun financiële toekomst zonniger inzien dan lager opgeleiden.

Zorgen

Consumenten hebben weliswaar het gevoel dat het ergste van de crisis voorbij is, maar maken zich nog wel zorgen over de gevolgen. Zo denkt driekwart dat alles duurder wordt, terwijl dit een half jaar geleden nog 58 procent was. Ruim 40 procent bezuinigt op de uitgaven.

Financiën

Ruim 30 procent van de ondervraagden vindt dat het nu moeilijker is om de eigen financiën te regelen dan tien jaar geleden.

Dat komt niet alleen doordat ze nu meer eigen keuzes moeten maken, zoals het kiezen voor een zorgverzekeraar, maar ook doordat de financiële producten ingewikkelder zijn geworden.