BRUSSEL - Europa wil geen biodiesel meer van grondstoffen uit tropische bossen of pas ontboste gebieden, gedraineerd veenland of gebieden met veel dier- en plantensoorten. De Europese Commissie heeft dat donderdag gemeld.

De regels betekenen dat er eigenlijk geen plaats meer is voor olie van grote plantages met oliepalmen uit vooral Indonesië en Maleisië.

De palmolie is een veelgebruikte, maar omstreden stof. Critici willen liever de oerwouden behouden dan palmolie om de diesel aan te mengen.

De EU-landen hebben afgesproken dat in 2020 minstens 10 procent van alle brandstof voor het verkeer moet bestaan uit biobrandstof, uit onder meer koolzaad of suikerriet.

Voorstel

EU-commissaris Günther Oettinger (Industrie) stelde donderdag dat daarvoor alleen biobrandstof mag worden meegeteld dat minstens 35 procent minder CO2 uitstoot dan gewone diesel en benzine.

Oettinger moedigde het bedrijfsleven en EU-landen aan om certificaten op te zetten voor goede biodiesel. Hij denkt aan een systeem waar bedrijven vrijwillig aan kunnen deelnemen.