AMSTERDAM - Nu de VVD aan zet lijkt om een nieuw kabinet te vormen, maakt vakcentrale FNV zich zorgen over de bezuinigingsplannen van VVD-leider Mark Rutte.

''De VVD was de partij die het hardst riep een groot bezuinigingspakket te willen doorvoeren'', zei een FNV-woordvoerder donderdag.

De vakcentrale is bezorgd dat een nieuwe regering ''met de botte bijl'' zal gaan bezuinigen en dat het broze herstel van de economie daarmee in de kiem wordt gesmoord.

Ook sprak FNV de zorg uit dat te hard snoeien in de overheidsuitgaven ten koste kan gaan van het sociale vangnet.

Cohen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei op het Radio 1 Journaal dat ze zich goed kan voorstellen dat Rutte samen met PvdA-leider Job Cohen de leiding gaan nemen om een nieuwe regering te vormen.

Volgens Jongerius blijkt uit de verkiezingsuitslag ''dat Nederland niet massaal heeft gekozen voor kille bezuinigingen''.

VNO-NCW

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet graag dat de VVD en de PvdA met elkaar om de tafel gaan om te kijken welke stabiele coalitie te vormen is.

VNO-NCW denkt net als werkgeversorganisatie MKB Nederland dat de politieke partijen door de versplinterde verkiezingsuitslag voor een uiterst complexe taak staan om een nieuwe regering te vormen.

Over de vraag hoe een eventuele coalitie er uit moet zien, liet Wientjes zich niet uit. Wel ziet hij dat er bij de coalitiegesprekken veel gevraagd zal worden van politici.

Serieus

Ook vindt de VNO-NCW-voorzitter dat de winst van de PVV serieus genomen moet worden. Zoals er bij de vorige verkiezingen met de grote winnaar SP is gesproken, zal dat nu met de partij van Geert Wilders moeten gebeuren.

''Dat is ook een kwestie van fatsoen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat VVD en PvdA, beide stabiele partijen, met goede leiders, over hun schaduw heenstappen en kijken naar de mogelijkheid om de maatregelen te nemen die nodig zijn.''

Idols

De verkiezingstijd is te veel gaan lijken op een Idols-wedstrijd. Voor inhoudelijke debatten was nauwelijks tijd. De kiezers moesten het doen met oneliners, waardoor ze volledig aan hun lot overgelaten naar de stemhokjes gingen.

Dat stelde voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV donderdag. Hij ziet de sterk verdeelde uitslag als uitkomst van een ''verwarrende'' tijd. Smit denkt dat veel mensen pas in het stemhokje een keuze hebben gemaakt, zo van ''dan maar dit''.

Oneliners

Als de politiek haar aanzien terug wil, dan moet het tij van vluchtig en niet-inhoudelijk debatteren snel keren, vindt Smit. ''De media moeten politici in staat stellen hun verhaal te vertellen, in plaats van alleen maar oneliners te roepen.''

Over zijn voorkeur voor een coalitie wilde Smit niets kwijt. Wel zei hij verbijsterd te zijn over de enorme groei van de PVV.

De voorzitter van de christelijke vakcentrale deed een oproep aan de nieuwe regering en in het bijzonder aan de VVD, om het kersverse AOW-akkoord van de sociale partners te omarmen.