NEW YORK - MCI, het voormalige WorldCom, heeft van een Amerikaanse rechtbank toestemming gekregen om uit surseance te komen. Het telecomconcern WorldCom zakte vorig jaar als een kaartenhuis in elkaar, nadat er grootschalige fraude aan het licht was gekomen. WorldCom gaat tegenwoordig als MCI door het leven om zo met zijn verleden te breken.

Een Amerikaanse rechtbank ging vrijdag akkoord met een reorganisatieplan, bedoeld om de financiële huishouding van het bedrijf weer op orde te krijgen. Het plan behelst onder meer dat MCI zijn crediteuren maar een klein deel van zijn schulden hoeft terug te betalen. Van elke dollar hoeft het maar 36 dollarcent over te maken. Dat scheelt ongeveer 35 miljard dollar.

Het is nog niet bekend wanneer MCI weer op eigen benen mag staan. Topman Michael Capellas, die november vorig jaar aantrad, hoopt dat het begin volgend jaar al zover is. De aandeelhouders van het voormalige WorldCom, die door de ondergang van het bedrijf voor miljard dollar het schip in gingen, hebben tien dagen de tijd om op de rechterlijke uitspraak te reageren.

WorldCom ging zestien maanden geleden ten onder nadat was gebleken dat het zijn winsten met 11 miljard dollar had opgepompt. Nog nooit was een bedrijf van zo'n grote omvang zo diep gevallen. De ondergang betekende het ontslag voor 30.000 mensen en gaf het vertrouwen van investeerders een flinke deuk. Met de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) was WorldCom al eerder een schikking overeengekomen. Het bedrijf betaalt daarin 750 miljoen dollar aan gedupeerde beleggers en obligatiehouders.

MCI is ondanks alle problemen nog steeds een grote speler. Het behoort met AT&T tot de grootste telecombedrijven in de Verenigde Staten.