MADIRD - Tienduizenden Spaanse ambtenaren hebben dinsdag het werk voor een dag neergelegd uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de overheid. Vuilnis bleef liggen en de hogesnelheidstrein liep in Spanje vertraging op.

De socialistische regering van premier Jose Luis Zapatero wil de komende jaren 65 miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Zij wil dat het overheidstekort in 2013 onder de 3 procent komt, zoals de Europese regels voorschrijven. Daartoe wil Zapatero onder meer de ambtenarensalarissen dit jaar nog met 5 procent verlagen en ze volgend jaar bevriezen.

Volgens de bonden heeft driekwart van de circa 2,6 miljoen ambtenaren gehoor gegeven aan de stakingsoproep. De regering houdt het op slechts 11 procent.

Enkele honderden stakers voerden actie bij het ministerie van Economische Zaken in Madrid. Zij eisten het aftreden van Zapatero, die traditioneel dicht bij de bonden staat, maar zich nu hun woede op de hals heeft gehaald.

Hervormingen

De twee grootste vakbonden van Spanje, de CCOO en de UGT, hebben gedreigd een algemene staking uit te roepen als de regering hervormingen van de arbeidsmarkt oplegt. De gesprekken daarover tussen de regering, de bonden en de werkgevers zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

De vakbonden verzetten zich fel tegen voorstellen het gemakkelijker en goedkoper te maken werknemers te ontslaan. Zapatero kondigde vorige week aan dat zijn regering hervormingen zal afkondigen als er voor de 16e geen akkoord ligt.