AMSTERDAM - De oproep van de FNV aan mensen die jarenlang nachtdienst hebben gedaan en borstkanker hebben, zich te melden, leidt vooralsnog niet tot schadeclaims.

Dat heeft Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV laten weten.

Het BBZ deed de oproep anderhalf jaar geleden, nadat in Denemarken borstkanker in combinatie met nachtwerk als ''mogelijke beroepsziekte'' was gezien.

Circa tien verpleegkundigen in Denemarken hadden om die reden een schadevergoeding gekregen. In navolging daarvan wilde BBZ kijken of het mogelijk is ook in Nederland schadeclaims in te dienen.

Haalbare zaak

Hoewel veel vrouwen zich hebben gemeld, zit er geen haalbare zaak tussen. Veel vrouwen kunnen niet aantonen dat zij langdurig - meer dan tien jaar - nachtdiensten hebben gedraaid.

''Zij hebben hun roosters of werkbriefjes niet bewaard'', aldus Schaapman. Ook speelde mee dat er soms andere causale verbanden konden zijn. Dan ging het bijvoorbeeld om vrouwen bij wie borstkanker in de familie voorkomt.

Aanwijzingen

Volgens Schaapman zijn er wetenschappelijk wel aanwijzingen dat er verband bestaat tussen het jarenlang verrichten van nachtdienst en borstkanker. Mensen kunnen zich nog steeds melden bij het BBZ.