BUNSCHOTEN - De mobiliteitscentra hebben van januari tot en met april ongeveer 44.000 zogenoemde overtollige werknemers aan ander werk geholpen.

Ruim vierduizend mensen zijn daadwerkelijk van werk naar werk begeleid en hoefden geen beroep te doen op een WW-uitkering.

De overige 40.000 zijn binnen drie maanden na ontslag aan een andere baan geholpen.

Deze cijfers heeft demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dinsdag bekendgemaakt tijdens een bedrijfsbezoek in Bunschoten.

UWV

Vorig jaar maart zijn wegens de economische crisis 33 mobiliteitscentra opgericht, waarin onder meer uitkeringsinstituut UWV, sociale diensten, werkgevers en het onderwijs samenwerken om de werkloosheid zoveel mogelijk te beperken.

Door te kijken naar sectoren waar wel vraag is naar personeel - zoals de zorg en het onderwijs - en door scholing wordt geprobeerd mensen die met ontslag worden bedreigd sneller aan een andere baan te helpen.

Metaalsector

Donner noemde het opvallend dat ook in andere sectoren dan de zorg en het onderwijs, mensen aan nieuw werk worden geholpen.

Bijvoorbeeld in de metaalsector zouden werkgevers al merken dat door het aantrekken van de vraag het, net als voor de crisis, weer lastig wordt om voldoende geschikt personeel te vinden.