AMSTERDAM - De twee grootste studentenvakbonden, LSVb en ISO, willen dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord vastlegt onderzoek te gaan doen naar de gevolgen van de afschaffing van de studiebeurs voor moslimstudenten.

Dat hebben de voorzitters van beide organisaties dinsdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de studentenbonden krijgen ze veel ''signalen uit het veld'' dat islamitische studenten onevenredig hard worden getroffen als de studiebeurs wordt omgezet in een leenstelsel.

Dit zou onder meer komen doordat moslims volgens hun geloof niet mogen lenen omdat ze geen rente mogen betalen.

Ouders

Ook maken de bonden zich zorgen over kinderen van economisch zwakke ouders. ''We willen in elk geval dat in kaart wordt gebracht hoe hard deze groepen worden getroffen voordat de politiek een beslissing neemt over afschaffing van de beurs'', aldus LSVb-voorzitter Jasmijn Koets.

''De overheid lijkt totaal niet stil te staan bij de gevolgen die het afschaffen van het huidige beurssysteem heeft voor specifieke groepen studenten'', voegt ISO-voorzitter Henno van Horssen daar aan toe.

Niet studeren

Uit eigen onderzoek van de bonden zou blijken dat bijna de helft van alle 630.000 studenten serieus zou overwegen niet te gaan studeren als de studiebeurs helemaal wordt afgeschaft. Onder studenten van allochtone afkomst, in totaal 13 procent van alle Nederlandse studenten, zou dit aantal nog veel hoger liggen.

Dat geldt volgens de twee bonden ook voor studenten uit economisch zwakke milieus.