DEN HAAG - De Belastingdienst gaat op zoek naar betalingen met anonieme creditcards en pinpassen die in Nederland gebruikt worden maar gekoppeld zijn aan bankrekeningen in belastingparadijzen.

Deze rekeningen zijn niet bij de fiscus opgegeven en bevatten naar verwachting honderden miljoenen euro's aan zwart geld.

De fiscus overlegt momenteel met organisaties die creditcardbetalingen in Nederland verwerken om zo de eigenaren van de rekeningen op te sporen.

''Het is onbestaanbaar dat mensen volledig anoniem via een buitenlandse bankrekening dure spullen kopen en belasting proberen te ontduiken'', aldus minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag.

Fraude-experts

De EU-ministers van Financiën hebben dinsdag in Luxemburg nieuwe maatregelen tegen belastingfraude afgesproken, zo maakte De Jager bekend. Op initiatief van onder meer Nederland komt er een speciaal netwerk van fraude-experts en worden er gegevens digitaal uitgewisseld.

''Ook nu worden er bestanden uitgewisseld, maar straks gaat dat volledig automatisch'', aldus De Jager. De pakkans wordt daardoor groter en de fraude komt eerder aan het licht. De maatregelen moeten eind dit jaar in werking treden.