BERLIJN - De Duitse regering wil in vier jaar tijd 80 miljard euro bezuinigen. Voor komend jaar wil zij maatregelen nemen die 11 miljard aan besparingen opleveren.

Dat heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel maandag aangekondigd.

Het is het grootste pakket bezuinigingsmaatregelen uit de geschiedenis van de Duitse Bondsrepubliek. Merkel sprak van een ''eenmalige krachttoer''. Zij gaat ervan uit dat het gaat lukken.

De regering van CDU/CSU en FDP wil het begrotingstekort van de grootste economie van Europa in 2013 weer onder de 3 procent hebben. Daarmee voldoet Duitsland dan weer aan de Europese begrotingsregels. Dit jaar komt het tekort waarschijnlijk uit op ruim 5 procent.

De regering wil onder andere snijden in de sociale zekerheid. Verder wordt het aantal federale ambtenaren fors teruggebracht en kijkt het ministerie van Defensie of er bij de strijdkrachten 40.000 man personeel geschrapt kan worden.

Heffingen

De regering wil door diverse heffingen ook meer geld binnenhalen. Een belasting op de winst van kerncentrales en een milieuheffing op binnenlandse vluchten moeten 2,3 miljard euro opleveren.

In 2012 wil de regering financiële transacties belasten en zo 2 miljard extra inkomsten binnenhalen.

Belasting

Zij is niet van plan de inkomstenbelasting te verhogen, of andere belastingen die alle burgers raken.

Volgend jaar moet 11,1 miljard aan besparingen worden gerealiseerd. In 2012 komt daar 17,1 miljard bij en in 2013 25,7 miljard. In 2014 moet dan nog 32,4 miljard euro worden bezuinigd.

De miljardenbezuinigingen zijn noodzakelijk om de financiën op orde te brengen, aldus Merkel. ''De afgelopen maanden hebben getoond, met Griekenland en andere eurolanden, hoe belangrijk het is een solide huishoudboekje te hebben'', aldus Merkel.

Agendaproblemen

Merkel zegde een overleg met president Nicolas Sarkozy van Frankrijk dat voor maandag gepland stond af wegens ''agendaproblemen''.

Door het overleg over het pakket aan bezuinigingsmaatregelen kon zij daar geen tijd meer voor vrijmaken. Sarkozy en Merkel overleggen nu 14 juni ter voorbereiding van de Europese top op de 17e.