LUXEMBURG - Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) is bezorgd over de snelle koersdaling van de euro. Rehn heeft dat maandag in Luxemburg gezegd.

De ministers van de eurolanden komen daar later op de dag bijeen voor een regulier overleg. De euro dook maandag even onder de 1,19 dollar, de laagste koers in vier jaar.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager deelt de bezorgdheid van Rehn niet.

''De koers van de euro bevindt zich momenteel op het gemiddelde van de hele europeriode. Ze ligt bovendien 50 procent boven het diepste punt dat ooit is bereikt'', zei hij bij aankomst in Luxemburg. ''Ik maak me nog geen zorgen.''

Terughoudend

De Jager vindt dat politici terughoudend moeten zijn met opmerkingen over de eurokoers, omdat ze anders op het terrein komen van de Europese Centrale Bank. De bewindsman wees er verder op dat een lage eurokoers ook voordelen heeft voor exportlanden als Nederland.

De ministers van de eurolanden leggen maandag de laatste hand aan de plannen voor een noodpakket van 500 miljard euro dat eerder werd overeengekomen om zo nodig lidstaten bij te springen die hun schulden niet meer kunnen betalen.

De eurolanden zullen zich garant stellen om dat geld eventueel te lenen.

Informeren

De Jager verwacht daarbij geen problemen meer. Eerder zegde hij de Tweede Kamer toe haar vooraf schriftelijk te informeren als activering van het noodpakket nodig is.

''Maar als op dat moment aan de voorwaarden wordt voldaan, heeft minister noch Kamer een reden om nee te zeggen'', aldus De Jager.