BOEDAPEST - De Hongaarse regering houdt vast aan de doelstelling om het overheidstekort nog dit jaar verder terug te dringen. Dat zei de Hongaarse minister van Economische Zaken Gyorgy Matolcsy maandag tegen televisiezender CNBC.

''Het is overduidelijk dat Hongarije Griekenland niet is'', zei Matolcsy, die daarmee reageerde op overheidsfunctionarissen die vorige week voor veel onrust zorgden door te waarschuwen dat ook Hongarije op de rand van een crisis zou staan.

Volgens de minister houdt de regering vast aan de doelstelling om het overheidstekort dit jaar te beperken tot 3,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). ''Dat hebben we afgesproken met de EU en het IMF, dus daar bestaat geen twijfel over.''

Het IMF en de EU beloofden Hongarije eind 2008 circa 20 miljard euro (25 miljard dollar) aan noodkredieten onder de voorwaarde dat de regering maatregelen zou nemen om de overheidsuitgaven te beperken en de economische groei te stimuleren.

Onrust

De opmerkingen van Hongaarse overheidsfunctionarissen dat het land niet ver verwijderd zou zijn van een 'crisis-Griekse stijl' zorgden de afgelopen dagen voor veel nieuwe onrust op de financiële markten. Daardoor kwam ook de koers van de euro verder onder druk te staan.

Op de valutamarkten dook de euro maandagochtend beneden de 1,19 dollar, het laagste niveau sinds maart 2006. Later op de ochtend herstelde de munt weer wat tot 1,1940 dollar. '

'Ik begrijp heel goed waarom valutahandelaren op dit moment geen euro's in hun portefeuilles willen. Ze weten niet wat het volgende slechte nieuws is voor wat betreft de Europese schuldencrisis'', aldus een econoom van Mizuho Corporate Bank.

Stimuleren

Matolcsy herhaalde dat de overheid belastingverlagingen gaat doorvoeren om de economie te stimuleren. Economen begrijpen niet goed hoe dit samen kan gaan met het terugdringen van het tekort.

,,Het is niet vreemd dat er verwarring ontstaat wanneer Hongaarse overheidsfunctionarissen praten over een veel groter dan verwacht overheidstekort, tegelijkertijd besparingsmaatregelen uitsluiten en in plaats daarvan belastingverlagingen beloven'', zegt een analist van Danske Bank.