LONDEN - Topman Tony Hayward van het Britse olieconcern BP heeft nooit overwogen af te treden wegens de olieramp in de Golf van Mexico.

''Het is nooit door mijn hoofd gegaan. Andere mensen hebben er duidelijk wel over gedacht, maar ik niet'', zegt Hayward in een interview in de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph.

De publieke opinie en Amerikaanse politici hebben de druk op BP opgevoerd om definitief een einde te maken aan de vervuiling van de Golf en de volledige financiële verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonmaken van het water en het herstel van de schade die aan de visserij, het toerisme en de natuur is toegebracht.

Explosie

De vervuiling begon eind april na een explosie van het boorplatform Deepwater Horizon dat BP had gehuurd. Hayward zei enkele weken later dat de gevolgen van de ramp ''zeer, zeer bescheiden'' zouden zijn.

Daarmee ging hij in tegen de opvatting van vele deskundigen dat de lekkage van olie op een diepte van 1500 meter waarschijnlijk tot de grootste milieuramp in der Amerikaanse geschiedenis zou leiden. Hayward maakte het er voor zichzelf niet beter op, toen hij tegen mensen aan de kust van de Golf zei dat hij graag weer gewoon aan het werk zou willen gaan.

Frustratie

Tegen de zondagskrant zegt Hayward dat hij begrip heeft voor de frustratie bij mensen dat het zo lang duurt voor er een einde aan de stroom olie komt. Hij zegt zelf ook boos en gefrustreerd te zijn.

Hayward leidt BP sinds mei 2007. Hij volgde John Browne op, die zijn ontslag indiende nadat een Britse rechtbank het verbod op de publicatie van details over zijn homoseksuele relatie met een Canadese man had opgeheven.