BUSAN - De wereldeconomie is bezig met een sneller herstel dan verwacht.

Dat constateerde de G20, de groep van meest toonaangevende economieën, zaterdag in een verklaring na afloop van een tweedaagse vergadering in Zuid-Korea.

De gevoeligheid waarmee de financiële markten op recente ontwikkelingen reageren, toont volgens de G20 echter aan dat er nog altijd ''substantiële uitdagingen'' bestaan.

''Recente ontwikkelingen laten zien hoe belangrijk het is dat overheden een duurzame financiële huishouding voeren en maatregelen nemen die de groei van de economie stimuleren'', luidde de verklaring.

Fiscale uitdagingen

De landen die nu voor ''serieuze fiscale uitdagingen'' staan, moeten sneller werk maken van het herstel van hun economie, aldus de G20.

De G20 ging in de verklaring niet specifiek in op die ''recente ontwikkelingen''. De afgelopen tijd zette de zorgelijke financiële situatie van enkele Zuid-Europese landen niet alleen de euro, maar ook de financiële markten wereldwijd onder druk. Tijdens de vergadering in Zuid-Korea dook de Europese munt onder 1,20 dollar en kwam daarmee op een nieuw dieptepunt in de laatste vier jaar.