OAK BROOK - De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's haalt in de Verenigde Staten twaalf miljoen drinkglazen met de afbeelding van tekenfilmfiguur Shrek uit de restaurants terug omdat ze giftig zijn.

De terughaalactie volgt op een waarschuwing van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC). Een woordvoerster van McDonald's Nederland verklaarde dat de glazen hier niet verspreid zullen worden.

''We gaan vanaf 8 juli wel Shrek-figuurtjes bij onze Happy Meals weggeven'', kondigde ze aan.

In de restaurants van McDonald's in de VS werden de glazen voor 2 dollar verkocht, ter promotie van de nieuwe Shrek-animatiefilm die halverwege mei in de VS is uitgebracht.

In Nederland wordt de tekenfilm vanaf 7 juli in de bioscopen vertoond.

Metaal

De CPSC is de Amerikaanse tegenhanger van de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze hebben vastgesteld dat de lakversiering op de glazen het giftige cadmium bevat. Dit zware metaal wordt onder meer als pigment in de kleuren rood, geel en groen gebruikt.

De Shrek-figuur op de glazen is een groen gedrocht uit de populaire gelijknamige tekenfilmreeks van animatiestudio DreamWorks.

In Nederland is cadmium als kleurstof in veel producten verboden, vooral in drink- en eetgerei. Cadmium is kankerverwekkend en slecht voor de nieren.