DEN HAAG - De Belastingdienst is Nederlandse zwartspaarders op het spoor die betrokken zijn bij 22 fondsen in Liechtenstein. De informatie is afkomstig van een cd-rom die Duitsland eerder aangekocht heeft.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. In de fondsen zijn vaak vele miljoenen euro's ondergebracht. Hoeveel Nederlanders precies betrokken zijn, wordt nog onderzocht.

Bij de fiscus hebben zich de afgelopen maanden adviseurs gemeld van tientallen fondsen in Liechtenstein. Op dit moment wordt overlegd over het belasten van het daar gestalde vermogen.

De Jager maakte vrijdag ook bekend dat de Nederlandse en Antilliaanse Belastingdienst samen jacht maken op Nederlandse betrokkenen bij zogenoemde Stichtingen Particulier Fonds. Hierin zijn vermogens ondergebracht, tot soms wel enkele tientallen miljoenen euro's.

Wetswijziging

Een wetswijziging begin dit jaar maakte het voor Nederlanders onmogelijk om deze vermogens buiten het zicht van de fiscus te houden. Vervolgens bleek dat enige honderden van deze stichtingen nog voor de wetswijziging zijn ontmanteld. De fiscus gaat nu na wat er met het geld gebeurd is.

Over een maand betalen mensen die tot inkeer komen en hun vermogen alsnog aan de fiscus opbiechten een boete van 30 procent over de verschuldigde belasting, in plaats van 15. Zwartspaarders die betrapt worden betalen een boete van 300 procent.

Inkeerders

Sinds begin dit jaar hebben ruim vijfhonderd inkeerders zich gemeld. In totaal is daarmee zo'n 180 miljoen euro opgespoord.

In twintig gevallen ging het om een vermogen van meer dan 1 miljoen. De meeste inkeerders hadden rekeningen in Zwitserland, België en Luxemburg.