AMSTERDAM – De Nederlandse woningbouw is in grote problemen door achterblijvende kredietverschaffing en de overheid moet ingrijpen om het tij te keren. Dat stelt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland.

“Het gaat heel slecht met de woningbouw. We zitten 50 tot 60 procent onder het normale niveau.”

Brinkman roept de overheid op om samen met De Nederlandsche Bank het garantiesysteem te verruimen. “Pensioenfondsen en andere kapitaalverschaffers zullen dan weer kredieten verschaffen aan bedrijven en woningcorporaties om te bouwen.”

Overdrachtsbelasting

Ook zet de oud-partijleider van het CDA vraagtekens bij de overdrachtsbelasting en de verkoop van gemeentegrond, waarvan de opbrengst voor andere doeleinden wordt gebruikt. “Er verdwijnt zo veel geld uit de woningmarkt.”

Brinkman vindt dat er een signaal moet worden afgegeven. “Het gaat erom dat de kredietverschaffing in belangrijke economische sectoren onder druk staat. Dat moet topprioriteit zijn in deze maanden.”

Wederopbouw

Volgens Brinkman is er enorme behoefte aan nieuwe woningen, maar blijft de bouw achterwege vanwege kredietproblemen. “Eenderde van de Nederlanse woningen stamt uit de tijd van de wederopbouw. Die woningen zijn niet meer van deze tijd en moeten echt vervangen worden of grootschalig gerenoveerd.”

Brinkman noemt de aanpak van deze woningen ‘een eerste grote orderportefeuille voor de komende jaren’. “Daar moet alleen wel door iemand opdracht voor worden gegeven”, legt Brinkman de bal bij de overheid.

Lees hier het hele interview