AMSTERDAM - Rabobank gaat in China samenwerken met de Chinese landbouwbank Agricultural Bank of China. De partijen hebben hiertoe een overeenkomst getekend, zo maakte Rabobank vrijdag bekend.

De samenwerking vindt in eerste instantie plaats op het gebied van zakenbankieren, landbouwfinanciering en vermogensbeheer. De banken onderzoeken de mogelijkheden om meer gezamenlijke activiteiten op te zetten.

De Nederlandse bank gaat de Chinese branchegenoot versterken met technische ondersteuning, trainingen en verdere expertise. Rabobank krijgt op deze manier ''een kans om zijn positie in China te versterken'', aldus het persbericht.

Uitbreiden

,,Wij praten nog over mogelijkheden om de samenwerking op te bouwen en uit te breiden'', zo liet een woordvoerster van Rabobank weten. De bank heeft in China kantoren in Shanghai, Hongkong en Beijing, maar het is de eerste keer dat de bank op deze manier met een Chinese partner in zee gaat.

Agricultural Bank of China is de op twee na grootste bank van China en de grootste op het gebied van landbouw. De bank heeft 24.000 kantoren en 350 miljoen klanten, aldus de woordvoerster.

De Chinese bank overweegt een beursgang in Hongkong en Shanghai die in totaal 30 miljard dollar (24,5 miljard euro) kan opbrengen. Dat zou een van 's werelds grootste beursgangen ooit zijn.