DEN HAAG - De Nederlandse inflatie is in mei gedaald door een daling van de benzineprijs ten opzichte van april. Vergeleken met de andere eurolanden is de geldontwaarding in Nederland aanzienlijk lager.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie in Nederland daalde in mei naar 1 procent.

Dat is 0,1 procentpunt lager dan in april. Benzine was in Nederland in mei 11,5 procent duurder dan vorig jaar, in april was dit nog ruim 16 procent, aldus het CBS.

De inflatie in de eurozone daarentegen is gestegen. Volgens de rekenmethode van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat steeg de inflatie van de eurozone in mei naar 1,6 procent. In Nederland daalde de inflatie naar 0,4 procent, aldus Eurostat.

Olieprijs

''In Nederland wordt het effect van de olieprijs vertraagd doorgerekend'', verklaart een woordvoerder van het CBS het verschil. In Nederland worden aanpassingen in prijzen van gas en elektriciteit grotendeels doorgevoerd in de maanden januari en juli, terwijl in andere eurolanden sneller gereageerd wordt op de ontwikkeling van de olieprijs.

In de tweede helft van dit jaar zal de inflatie in Nederland dan ook harder stijgen dan in de afgelopen maanden, waarbij de prijsstijging rond de 1 procent schommelde.

Zo hebben energiebedrijven al prijsverhogingen aangekondigd per 1 juli. Het Centraal Planbureau raamde eerder dit jaar de inflatie in Nederland op 1,25 procent voor geheel 2010.