AMSTERDAM – De ANWB wil na de verkiezingen niet dat er direct een nieuwe wet voor het invoeren van de kilometerheffing komt. “Deze discussie wordt al 35 jaar gevoerd, maar het vorige kabinet wilde het in vier jaar regelen. Dat lukt niet.”

Dit zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom in een interview met NU.nl. Volgens de consumentenorganisatie is er mede door de peiling onder de eigen leden voldoende bewijs dat er draagvlak is voor betalen naar gebruik.

“Maar het is niet nodig om daar meteen een wet van te maken.”

Tijdsdruk

Volgens Van Woerkom is dat ook precies waar het in de afgelopen kabinetsperiode is misgegaan. “Dat begon al tijdens de formatie. Er werd een enorme tijdsdruk op de kilometerheffing gelegd omdat er meteen een wet moest komen. Dat was funest voor minister Eurlings."

“Als je nou allereerst was begonnen met een nota met oplossingen, dan had je met Nederlanders kunnen praten over de voor- en nadelen van dat plan.”

De ANWB gaat bij een nieuw plan rondom de kilometerheffing pleiten voor een betere overgangsfase, uitstel van de spitsheffing en het wegnemen van de zorg rondom de privacy.

Lees het volledige interview.