ROTTERDAM - Landbouwcoöperatie Cebeco, bekend van onder meer Aviko en Friki, gaat zich verder concentreren op de vleessector. Dat heeft de ledenraad van Cebuco woensdagavond besloten. Tachtig procent van de omzet van Cebeco komt uit die branche, onder meer door deelnemingen in Dumeco en Kühne + Heitz.

De andere onderdelen, onder meer op het gebied van aardappelen, zaden en meststoffen, van de groep behoren niet langer tot de kernactiviteiten, maar dienen ter financiële ondersteuning.

De Cebeco-groep wil naar eigen zeggen uitgroeien tot een dominante speler in een concentrerende markt, zowel door autonome groei als acquisities.

Cebeco maakte tevens bekend dat de huidige directeur H. de Boon per 1 februari opstapt. Het huidige directielid P. Houben volgt hem op. Waarom De Boon opstapt is onduidelijk. Cebeco was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De ledenraad besloot woensdag tevens tot de instelling van een adviescommissie. Die moet gaan bekijken of de verschillende coöperaties meer zelfstandiger moeten gaan optreden.

Cebeco liet in oktober al weten dat het zich gaat concentreren op de zogeheten agrofoodsector om het rendement te verhogen. Nu spitst de groep dat verder toe tot vlees.