AMSTERDAM - De ov-chipcard is sinds donderdag het enige geldige vervoersbewijs in de regio Amsterdam, waar dagelijks circa 1 miljoen reizigers met het openbaar vervoer reizen.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn uit de 155 trams in de stad in totaal 325 stempelautomaten gesloopt, die met nog onbekende bestemming liggen opgeslagen.

Buschauffeurs kunnen hun zogeheten ontwaarder om strippenkaarten af te stempelen thuis laten.

In bus 21, die van Slotermeer naar het Centraal Station rijdt, is het 's ochtends rond half zeven al druk.

Wakker

De vroege passagiers zijn goed wakker: iedereen chipt of laat een nog geldig papieren abonnement zien. Een oudere man stapt in met zowel een strippenkaart als een chipkaart in zijn hand: ''Welke moet het zijn?'', lacht hij.

Meer dan 75 procent van de reizigers in Amsterdam maakte al gebruik van de nieuwe betaalmethode in de tram.

Groningen

Deze week hebben de vervoersmaatschappijen extra verkooppunten ingesteld om aan de verwachte extra vraag te voldoen. In totaal zijn in Nederland al 7,5 miljoen chipkaarten verspreid.

In de bussen gebruikt ongeveer 65 procent van de reizigers de chipkaart al en in de metro is het sinds eind augustus vorig jaar het enige geldige vervoersbewijs.

Donderdagochtend is bij busschauffeur Bert nog maar een reiziger met strippenkaart ingestapt, die dacht dat het vandaag de laatste dag was, zegt Bert. ''Nee, het is vandaag de eerste dag, zei ik, maar in Groningen kun je wel terecht.''

Drenthe

Daar is net als in de provincies Drenthe en Limburg nog alleen de strippenkaart in gebruik. In de rest van Nederland kan zowel gechipt als gestempeld worden.

Buschauffeur Willem vertelt dat hij drie reizigers met strippenkaart nog heeft laten instappen zonder te stempelen. ''Maar eigenlijk is het nu klaar.''

Alerter

Hij verwacht verder nauwelijks problemen. Reizigers moeten wel alerter zijn. ''Ze hebben jarenlang zitten slapen en nu moeten ze opeens opletten, anders kost het geld als je niet uitcheckt'', grapt Willem.

Bepaalde papieren abonnementen zijn voorlopig nog wel geldig, omdat nog niet in alle regio's buiten de stadsregio het abonnement op de chipkaart overgeladen kan worden.