EGERSUND - De Nederlandse vissers hebben goede hoop dat ze volgend jaar voor het eerst sinds 2005 meer haring mogen vangen.

Voorzitter Luc Ouwehand van het Nederlands Visbureau zei dinsdag over ''voorinformatie'' te beschikken van de deskundigen die de Europese Commissie adviseren over het vangstquotum.

De maximale hoeveelheid haring die dit jaar gevangen mag worden is 161 miljoen kilo. Sinds 2005, toen 535 miljoen kilo gevangen mocht worden is het quotum steeds omlaaggegaan.

Noorse vissers zijn nu druk bezig met het vangen van de haring die vanaf 8 juni als Hollandse Nieuwe te koop is. Het gaat dan om haring die in 2006 geboren is.

Eerste advies

''Wetenschappers schatten die hoeveelheid nu twee keer zo groot in als voorheen'', aldus Ouwehand.

Hij denkt dat het quotum met zeker 15 procent omhoog zal gaan, maar na een eerste advies van deskundigen eind juni, beslist de Europese Commissie pas eind dit jaar over het quotum van 2011.

Noorwegen

Van de 161 miljoen kilo haring die dit jaar gevangen mag worden wordt zo'n 15 procent gebruikt voor de Hollandse Nieuwe. De rest is voor de export of de conservenindustrie.

De vangst van Hollandse Nieuwe heeft vooral plaats in Noorwegen en Denemarken. Het Noorse vissersplaatsje Egersund geldt tegenwoordig als het centrum van de Hollandse Nieuwe.

Veiling

Van half mei tot eind juni hebben de Katwijkers het voor het zeggen in Egersund. Zij kopen de vis en zien erop toe dat in de bedrijven de Hollandse Nieuwe op Nederlandse wijze verwerkt wordt.

De Hollandse Nieuwe is vanaf 8 juni te koop, na de traditionele veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. De haring van dat eerste vaatje komt wel van Nederlandse schepen, maar het merendeel komt uit Noorwegen.