WAGENINGEN - Palingvissers en palingkwekers en -verwerkers hebben een stichting en een fonds opgericht om de vissoort voor Nederland te behouden.

De clubs zullen de komende jaren miljoenen euro's in het fonds investeren voor het herstel van de palingstand in Nederland. Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Volgens de Stichting Dupan (Duurzame Palingsector Nederland) verschaft de palingsector in Nederland direct werk aan zeshonderd mensen en vertegenwoordigt de bedrijfstak een economische waarde van een kwart miljard euro.

''Daarnaast heeft de sector een zeer grote cultuurhistorische waarde'', aldus Dupan. ''Paling hoort bij Nederland net als tulpen, klompen en molens.''

Investeren

De nieuwe stichting wil miljoenen investeren in het jaarlijks uitzetten van ''zeer grote hoeveelheden'' jonge paling in de Nederlandse binnenwateren. Paling heeft zoetwater nodig om tot wasdom te komen.

In Dupan werken de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren, de Nederlandse Vereniging van Viskwekers en de Combinatie van Beroepsvissers samen.