AMSTERDAM - De onzekerheid op de financiële markten over de koers van de wereldeconomie zal nog lange tijd aanhouden. 'New Normal' of 'nieuwe norm' is de term die vermogensbeheerder Pimco hanteert voor de nieuwe economische situatie die aan het ontstaan is in de wereld.

Volgens 's werelds grootste vermogensbeheerder zal die situatie onstabieler zijn dan gedacht en het pad ernaartoe is vol obstakels en gevaren.

''De wereld is op weg naar een onstabiele bestemming door onbekend terrein over een weg vol kuilen en gaten, terwijl het reservewiel al is gebruikt'', aldus Pimco Europe dinsdag tegen journalisten.

Volgens Pimco zal de wereldeconomie een nieuw stadium bereiken dat wordt gekenmerkt door zwakke groei in ontwikkelde economieën zoals Europa en Japan en aanhoudend sterke groei in opkomende landen als China, Brazilië en India.

Dat zal leiden naar een overgang van groei, welvaart en rijkdom naar de opkomende economieën.

Beleggingsmodellen

Grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen doen er volgens Pimco dan ook goed aan zich in te stellen op die nieuwe realiteit. Zij moeten zich niet langer laten leiden door wiskundige beleggingsmodellen, maar beter kijken naar wat er werkelijk speelt in de wereld.

''De risico's worden onderschat in die modellen. Mensen zien dat nog steeds niet onder ogen'', aldus Jeroen van Bezooijen van Pimco.

Politiek

Door de ingrepen van Europese overheden en centrale banken om de recessie en de schuldencrisis te bezweren, zal ook de rol van de politiek steeds zwaarder gaan meewegen in investeringsbeslissingen.

''De politiek is nu bijzonder belangrijk voor het beleggingsbeleid. Je moet inspelen op wat de politici gaan doen'', zegt Henk Jan van Zoelen van Pimco.

Van Zoelen is van mening dat pensioenfondsen meer bewegingsruimte moeten inbouwen in hun beleid. ''Wees flexibel met je beleggingsbeleid en heb een brede visie. Je moet nu verder buiten de eurozone kijken in plaats van dichter bij huis.''