VATICAANSTAD - Het Openbaar Ministerie in Italië verdenkt de bank van het Vaticaan van betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Aanklagers zijn bezig met een onderzoek, schreef de Italiaanse krant La Repubblica dinsdag.

Volgens de krant zijn naast de Vaticaanse bank IOR (Istituto per le Opere di Religione) tien andere Italiaanse banken onderwerp van onderzoek, zoals Intesa San Paolo en Unicredit.

De banken zouden de Vaticaanse bank als dekmantel gebruiken om illegale deals te verbergen, zoals fraude en belastingontduiking. Met de fraude zou een bedrag gemoeid zijn van rond de 180 miljoen euro, aldus de krant.

Mafia

Het IOR (Instituut voor Religieuze Werken) raakte eerder al in opspraak. In 1982 werd de bank in verband gebracht met het faillissement van de frauduleuze Banco Ambrosiano, die banden zou hebben gehad met de mafia.

De baas van de Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, werd in dat jaar dood in een strop aan een brug in Londen aangetroffen.

De Gorilla

Het IOR werd toen geleid door de Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus, die daarvoor een soort inofficiële lijfwacht van paus Paulus VI was. Vanwege zijn rijzige en gespierde gestalte was zijn bijnaam De Gorilla.

Door de affaire zou Marcinkus een benoeming tot kardinaal zijn misgelopen. Hij bleef aan tot 1989 en keerde een jaar later terug naar de Verenigde Staten. Marcinkus stierf in 2006 op 84-jarige leeftijd.