AMSTERDAM - Voormalig Bouwfonds-topman Cees H. heeft zijn lintje in 1998 gekocht. H., die nu een van de hoofdverdachten is in de vastgoedfraude, gaf een toenmalige hoge ambtenaar giften, etentjes en een reisje naar Parijs in ruil voor zijn diensten.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken met betrokkenen.

De toenmalige kabinetschef van het ministerie van Vrom had de taak toe te zien op de zuiverheid van de koninklijke onderscheidingen.

In werkelijkheid adviseerde hij het Bouwfonds over hoe de aanvraag voor een lintje het best kon worden geregeld en schreef daar zelfs aan mee.

Geblokkeerd

Ook na zijn benoeming tot Ridder ging H. volgens de krant door met het paaien van de ambtenaar. Hij wilde, net als zijn voorgangers bij het Bouwfonds, worden benoemd tot Officier. Die benoeming werd echter tot drie maal toe geblokkeerd door de burgemeester van Alphen aan den Rijn.

De inmiddels gepensioneerde ambtenaar reageert tegenover de krant dat hij altijd naar behoren zijn werk heeft gedaan. Een fax over het snoepreisje naar Parijs zou zijn vervalst.

Volgens het ministerie van Vrom is het niet ongebruikelijk dat de kabinetchef helpt bij de onderbouwing van de aanvraag. Cees H. heeft niet gereageerd.