BERLIJN - De koersval van de euro is zorgelijk, maar zal tot stand worden gebracht.

Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zondag in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

''Het koersverlies van de laatste maanden baart ons natuurlijk zorgen, maar de euro zal weer stabiliseren'', aldus Schäuble.

Door de onrust over de financiële positie van Griekenland en andere perifere eurolanden verloor de euro in de afgelopen maanden veel terrein ten opzichte van de dollar.

Besparingen

Vrijdag was de Europese munt bij het sluiten van de beurshandel op Wall Street 1,2270 dollar waard. Aan het begin van dit jaar werd de euro nog voor ruim 1,45 dollar verhandeld.

Net als andere Europese overheden moet de Duitse regering op korte termijn op zoek naar miljarden euro's aan besparingen, om de eigen financiële positie op orde te houden.

Recessie

Het tekort van Duitsland steeg vorig jaar tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2008 was de Duitse begroting nog in evenwicht. De staatsschuld ging door de recessie van 66 naar ruim 73 procent van het bbp.

''We staan voor een moeilijke opgave. Het wordt geen pretje, maar het is ook niet onmogelijk'', zei Schäuble over de noodzaak tot bezuinigen. De Duitse bevolking hoeft volgens hem niet te vrezen dat de financiën verder ontsporen.

Ingrijpende maatregelen

''Als wij binnenkort een besluit nemen over de begroting voor 2011, dan zullen de burgers zien dat we de financiën stap voor stap, en zonder ingrijpende maatregelen die de economie schaden, weer op orde brengen.''