AMSTERDAM - Het bestuur en de commissarissen van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten hebben zich bij de verkoop van het vastgoedconcern aan ABN Amro in 2000 flink in de watten laten leggen.

Dat blijkt uit een kopie van een geheim dagboek van Bouwfonds-directeur Jan de Kleijn dat in het bezit is gekomen van Het Financieele Dagblad.

Volgens het dagboek had Bouwfonds-oprichter Jacob Wiersema om een douceurtje gevraagd, terwijl hij al twintig jaar weg was bij het bedrijf. Hij wilde dat Bouwfonds zijn hypotheekschuld van 350.000 gulden zou kwijtschelden bij zijn overlijden. Daar ging het bedrijf mee akkoord.

De medewerkers van Bouwfonds kregen van de koopsom van in totaal 2,7 miljard gulden 15 miljoen gulden, ofwel twee maandsalarissen bonus per persoon. De directie verdeelde 3,75 miljoen gulden, de drie bestuurders ontvingen 1,5 miljoen.

Daarnaast kregen de commissarissen die vanaf januari 2000 boventallig waren hun hele zittingsduur uitbetaald. Het dagboek noemt als voorbeeld hoogleraar Lense Koopmans en oud-Bouwfonds-topman John Simons, die nog geen jaar toezichthouder waren.

Privatiseringen

De verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro is een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar. Het bedrijf raakte eerder in opspraak omdat de transactie doorgestoken kaart zou zijn geweest.

De overheidsinstelling zou vertrouwelijke documenten met daarin een bod van ING hebben gelekt aan de toenmalige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink. Daardoor zouden de gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, tientallen miljoenen zijn misgelopen.