UTRECHT - Het najaarsakkoord pakt licht positief uit voor de koopkracht van zieke ouderen die alleen van een AOW moeten rondkomen. Door de bezuinigingsplannen die het kabinet op prinsjesdag presenteerde, daalt hun koopkracht in 2004 met 3,3 procent. De verzachting van de ingrepen door het akkoord zorgt er echter voor dat deze ouderen er volgend jaar 3,0 procent op achteruit gaan.

Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend op verzoek van de ouderenorganisaties. Het instituut heeft de berekening gemaakt voor ouderen die extra zorguitgaven hebben. Het Nibud gaat er daarbij onder meer vanuit dat ouderen negen bezoeken brengen aan de fysiotherapeut.

Ziekenfondspremie

De verminderde daling van de koopkracht is onder meer te danken aan de tegemoetkoming op de ziekenfondspremie met 24,50 euro, die de onderhandelaars in het najaarsakkoord overeenkwamen.

Een woordvoerder van minister De Geus van Sociale Zaken neemt afstand van de cijfers van het Nibud. Volgens hem zullen ouderen zich aanvullend gaan verzekeren voor onder meer fysiotherapie en de tandarts, waardoor ze er in koopkracht juist 0,6 procent op vooruit gaan.