BRUSSEL - Nederland is een van de duurste landen in de EU om mobiel te bellen. Dat blijkt uit een rapport van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Daarin komt Nederland wat gsm-tarieven betreft op de derde plaats, na Malta en Luxemburg. In Nederland kost een minuut mobiel bellen 20 cent. In Malta is dat 24 cent en in Luxemburg 21 cent.

Het goedkoopste EU-land is Letland, waar de kosten 4 cent per minuut bedragen. Het gemiddelde tarief in de EU is 13 cent.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam vorig jaar met een rapport, waarin staat dat Nederland het goedkoopste land is voor bellers met een gemiddeld gebruik.

Gratis

Volgens toezichthouder Opta zit het verschil in de gewoonte om in Nederland het toestel ''gratis'' te verstrekken bij abonnementen en dat werkt door in de tarieven. De OESO houdt daarmee rekening, maar het rapport van de Europese Unie niet.

Kroes riep de EU-lidstaten dinsdag op de Europese telecomregels beter toe te passen, zodat er meer concurrentie op de markt ontstaat. Consumenten profiteren daarvan door lagere prijzen.