ROME - De Italiaanse regering heeft laat op dinsdag formeel ingestemd met een plan om 24 miljard euro te bezuinigen in het begrotingsjaar 2011-2012.

Het Italiaanse kabinet wil niet alleen de overheidsuitgaven terugdringen, maar ook extra inkomsten krijgen door belastingontduiking tegen te gaan.

Het begrotingstekort moet met een reeks maatregelen worden teruggebracht van 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nu naar 2,7 procent in 2012. In de landen met de euro mag het tekort maximaal 3 procent van het bbp zijn.

Ambtenaren komen er met de bezuinigingsmaatregelen bekaaid af. Hun salaris wordt voor de komende drie jaar bevroren. Ministers en andere hoge overheidsfunctionarissen moeten zelfs een deel van hun salaris inleveren.

Belasting

De gemiddelde Italiaan hoeft door de nieuwe plannen niet meer belasting te gaan betalen. Wel wil de overheid de belasting op aandelenopties en op bonussen van zakenlieden verhogen.

Vanuit de oppositie klonk er direct kritiek op het pakket aan maatregelen. Pier Luigi Bersani, de fractieleider van de Democratische Partij in de Kamer van Afgevaardigden, vindt dat de kabinetsplannen''onzorgvuldig'' zijn opgesteld en dat zij geen structurele oplossing bieden voor de problemen van het Zuid-Europese land.

Ook vanuit de vakbeweging klonk er kritiek. De grootste vakbond, CGIL, sluit een staking niet uit.

Maatregelen

Italië is niet het enige land dat zware maatregelen wil nemen om het overheidstekort terug te dringen.

De regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland gingen Italië al voor. Ook in Nederland bereiden politieke partijen forse bezuinigingen voor.

Gianni Letta, naaste medewerker van premier Silvio Berlusconi, had al eerder gewaarschuwd dat er zeer zware maatregelen moeten volgen om te voorkomen dat Italië dezelfde kant opgaat als Griekenland.