PARIJS - De regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken kwamen dinsdag met vergaande plannen om de tekorten van de overheid terug te dringen. Ook in Italië en Frankrijk zijn zware maatregelen op komst.

Eerder kondigden Griekenland, Portugal en Ierland al draconische maatregelen aan om het huishoudboek weer op orde te brengen.

In Londen kwam de nieuwe coalitie van conservatieven en liberalen met een bezuinigingspakket van 6,25 miljard Britse pond (7,2 miljard euro), maar het gaat dan slechts om een eerste stap.

In Denemarken gaat de minderheidsregering van conservatieven en liberalen snijden in de sociale voorzieningen en maakt die een einde aan enkele belastingvoordelen.

De regering wil het tekort in 2013 teruggebracht hebben tot de norm van drie procent die geldt voor landen met de euro. Dit jaar zal het tekort nog uitkomen op 5,5 procent.

Italië

In Italië komt de regering met een bezuinigingspakket van 24 miljard euro, aldus Italiaanse media.

Frankrijk kondigde al aan om gedurende drie jaar de overheidsuitgaven te bevriezen, maar volgens een Franse krant wil de regering de pensioenleeftijd gaan verhogen van 60 naar 65 jaar.

Toen de socialisten aan de macht waren, werd in 1981 besloten de leeftijd terug te brengen van 65 naar 60 jaar.