DELFT - De Technische Universiteit Delft schrapt de komende jaren circa 250 voltijdsbanen. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit gezegd.

Voorzitter Dirk Jan van den Berg van het college van bestuur heeft het personeel dinsdag op de hoogte gesteld. De TU telde eind 2009 ongeveer 4600 arbeidsplaatsen (fte).

Het banenverlies is het gevolg van een bezuinigingsoperatie die moet helpen de kosten structureel met 45 miljoen euro te verlagen.

Dat is volgens het college van bestuur noodzakelijk omdat de TU wat inkomsten betreft een onzekere periode tegemoet gaat.

Er komt de laatste tijd al flink minder geld binnen dan voorheen en het is nog de vraag welke keuzes een volgend kabinet maakt ten aanzien van het hoger onderwijs, aldus de zegsvrouw.

Aantrekkelijk

De universiteit moet echter blijven investeren om aantrekkelijk te blijven voor studenten en wetenschappers uit binnen- en buitenland. Er is de afgelopen jaren veel te weinig ruimte geweest voor vernieuwing van onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten.

Door nu te bezuinigen hoopt de TU ruimte te maken om in de toekomst toch te blijven investeren in innovatie, zei de woordvoerster.

Broekriem

Alle faculteiten moeten de broekriem aanhalen. Vooral onderlinge samenwerking op gebied van onderwijs, onderzoek en ondersteunende diensten moet helpen de kosten te drukken.

Verder zal voor enkele kleine opleidingen, die weinig studenten aantrekken en weinig groeipotentieel hebben, mogelijk het doek vallen. Precieze details over hoe de pijn wordt verdeeld, kon de zegsvrouw nog niet geven.

Minimum

De TU probeert het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te beperken. De universiteit hoopt de overtollige medewerkers die niet via natuurlijk verloop afscheid nemen, naar een andere baan te kunnen begeleiden.