FRANKFURT - Een reorganisatie in Brazilië heeft Volkswagen (VW) dit jaar flink op kosten gejaagd. De winst over de eerste negen maanden daalde daardoor aanzienlijk. Het Duitse autoconcern had bovendien last van de dure euro en dalende verkopen.

De winst voor belasting zakte 54 procent naar 1,38 miljard euro, een bedrag dat overigens binnen de verwachtingen van analisten ligt. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 2,98 miljard euro. De vooruitzichten voor het hele jaar zijn niet al te rooskleurig. Het bedrijfsresultaat zal de helft minder zijn dan in 2002, zo liet VW woensdag weten.

De reorganisatie was nodig, omdat het slecht gaat met de Braziliaanse auto-industrie. Door de hoge rente is een auto voor veel Brazilianen onbetaalbaar. VW trof in het derde kwartaal een voorziening van 120 miljoen euro. Dat geld was nodig om 4000 mensen in Brazilië te laten afvloeien.

De omzet zakte 1,8 procent van 65,27 miljard naar 64,11 miljard euro. VW verkocht in de eerste drie kwartalen 3,70 miljoen wagens van zijn merken (onder meer Volkswagen, Audi, Seat en Skoda). In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 3,73 miljoen. Ook de nettowinst kwam een stuk lager uit dan in de eerste negen maanden van vorig jaar. Het resultaat bedroeg 813 miljoen euro, een daling van 56 procent ten opzichte van de 1,84 miljard die vorig jaar onder de streep stond.