BRUSSEL - Nederland kent dit jaar en volgend jaar de laagste economische groei van de hele Europese Unie. Terwijl de Europese economie in 2004 met 2 procent groeit, is Nederland hekkensluiter met 0,6 procent. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde najaarsramingen van de Europese Commissie.

De economie in de twaalf eurolanden groeit volgend jaar gemiddeld 1,8 procent en in de Europese Unie als geheel zelfs 2 procent. In 2005 groeit de economie in de Unie nog sneller, met 2,4 procent. Nederland is dan met 2 procent groei niet langer de achterblijver.

Dit jaar blijft de groei in de eurolanden beperkt tot 0,4 procent (0,8 procent in de EU als geheel). Nederland heeft zelfs een krimp van 0,9 procent.

De werkloosheid neemt volgend jaar niet meteen af, blijkt verder uit de ramingen. Dit jaar zit 8,9 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden zonder werk en volgend jaar groeit dat naar 9,1 procent. Pas in 2005 gaat de werkloosheid naar beneden.

Van de vorige ramingen kwam weinig terecht. De oorlog in Irak en de daling van de beurskoersen gooiden roet in het eten. Nu zijn er volgens de Commissie voldoende signalen (lage rente, toenemend vertrouwen) voor het aantrekken van de economie. Door de hoge stand van de euro moet de groei in eerste instantie uit de binnenlandse bestedingen komen.

De hogere groei helpt de begrotingstekorten van de lidstaten wel, maar niet voldoende. Frankrijk, Duitsland en Portugal komen volgend jaar boven de vastgelegde grens van 3 procent van het nationaal inkomen uit. Bij Frankrijk en Duitsland zelfs ruim: respectievelijk 3,8 en 3,9 procent. Zelfs in 2005 blijven deze landen in overtreding. De commissie tekent daarbij aan dat ze is uitgegaan van 'ongewijzigd beleid'. De landen kunnen natuurlijk bezuinigingen doorvoeren. Zelfs voor volgend jaar kan dat schelen, want Brussel neemt de maatregelen pas mee als ze definitief zijn en niet slechts plannetjes.

Het Nederlandse tekort nadert de grens van 3 procent gevaarlijk dicht: dit jaar 2,6 procent en volgend jaar 2,7 procent. Daarmee zit Nederland volgens de Commissie in dezelfde categorie als Italië.

In de tien landen die in mei volgend jaar lid worden van de EU, groeit de economie stevig door. Dit jaar 3,1 procent en volgend jaar 3,8 procent, denkt Brussel.