NEW YORK - De beurs van New York is dinsdag lager gesloten. De koersverliezen over brede linie waren vooral toe te schrijven aan het dalende consumentenvertrouwen. Technologiefondsen hadden daarnaast te lijden van weinig rooskleurige verwachtingen van Intel.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,06 procent lager op 8824,41 punten, een verlies met 94,60 punten. De schermenbeurs Nasdaq daalde scherp met 3,16 procent ofwel 43,91 punten op 1347,83 punten.

Consumentenvertrouwen

De
publicatie
Conference Board

Optimistisch begonnen

De vertrouwensindex bleek in augustus opnieuw te zijn gedaald, dit keer zelfs tot het laagste peil sinds november. Consumentenbestedingen zijn de belangrijkste motor achter de groei van de Amerikaanse economie. De handel was juist optimistisch begonnen onder invloed van voorbeurs vrijgekomen cijfers over de orderontvangst voor duurzame goederen die veel beter waren dan verwacht.

Intel daalt

De stemming in de technologiehoek werd verder bedorven door Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld. Het concern liet weten voor het derde kwartaal een bescheiden groei te verwachten ten opzichte van het tweede kwartaal. Intel (-5,2 procent) signaleerde verder weinig animo in de computersector om te investeren.

Euro

De euro steeg in New York tot 0,9830 dollar ten opzichte van 0,9800 dollar eerder op de dag in Amsterdam.