WASHINGTON - De Amerikaanse centrale banken hebben dinsdag hun rentetarieven onveranderd gelaten. De 'federal funds rate', het belangrijkste geldmarkttarief in de Verenigde Staten, blijft daardoor op 1 procent staan. Dat is nog altijd het laagste niveau sinds 1958. Het besluit komt overeen met de verwachtingen van economen.

Het besluit kwam overeen met de verwachtingen van economen. Op de effectenbeurzen in New York reageerden beleggers amper. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index hielden hun winsten van respectievelijk 0,7 procent 1,3 procent vast.

Het beleidscomité van de Federal Reserve, het Amerikaanse centralebankenstelsel, liet in een verklaring doorschemeren dat de Amerikaanse rente voorlopig laag zal blijven. Sinds begin 2001 is de rente al dertien keer verlaagd om de kwakkelende economie een impuls te geven.

Herstel

De VS hebben de afgelopen maanden weliswaar een sterk economisch herstel laten zien, maar dit vertaalt zich nog niet in veel meer werkgelegenheid. Bedrijven saneren vooral om winstgevend te blijven. Bovendien blijft het deflatierisico een bedreiging vormen voor de Amerikaanse economie, zo merkt de Federal Reserve op.