WINSTON-SALEM - De in problemen verkerende Amerikaanse sigarettenfabrikant R.J. Reynolds, met als bekendste merk Camel, heeft over het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van ,45 miljard dollar (2,95 miljard euro). In dezelfde periode van was er nog een nettowinst van 139 miljoen dollar.

De verslechtering is wat minder dramatisch dan ze lijkt. Een deel van het verlies, 310 miljoen dollar, bestaat uit een voorziening voor een in september aangekondigde reorganisatie waarbij 2600 van de 6500 arbeidsplaatsen vervallen.

De belangrijkste oorzaak vormen afschrijvingen van 3,6 miljard dollar op de waarde van enkele minder bekende merken en goodwill. De directie was wegens de reorganisatie verplicht een analyse te maken van de waarde van de onderdelen van het concern.

Reynolds heeft het net als andere gevestigde sigarettenfabrikanten in de VS moeilijk door het succes van prijsstunters. De verkoop van het concern verminderde in het derde kwartaal en over de eerste negen maanden van dit jaar met 12 procent. De omzet kromp in het derde kwartaal met 13 procent tot ,38 miljard dollar en over de eerste negen maanden met 16 procent tot 4,03 miljard dollar.

Onder druk van de problemen besloot Reynolds zijn activiteiten in de Verenigde Staten te laten fuseren met branchegenoot Brown & Williamson, de Amerikaanse dochter van British American Tobacco (BAT). In de maandag bekendgemaakte plannen krijgt Reynolds een belang van 58 procent in de nieuwe onderneming en BAT 42 procent.