AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben dinsdagochtend de stijgende lijn voortgezet. Beleggers hielden door koerswinst op Wall Street en een verder dalende euro het positieve sentiment van maandag vast. Bovendien gaf een heuse fusiegolf in de Verenigde Staten voeding aan het idee dat economisch herstel sterk zal doorzetten.

Modem / Breedband

In Amsterdam stond de AEX-index na een ochtend handel op een winst van 0,7 procent bij een stand van 322,53 punten. Ook op de andere Europese beurzen heerste een positieve stemming onder beleggers. In Frankfurt won de DAX-index 1,3 procent. De CAC-40 in Parijs steeg 0,8 procent en in Londen pakte de FTSE-100 0,3 procent ten opzichte van het slot van maandag.

De Britse aandelen profiteren minder van de daling van de euro ten opzichte van de dollar. De Europese munteenheid kostte dinsdagochtend 1,1725 dollar, tegen 1,1750 bij het slot van de handel op maandag.

Onder de stijgers op het Damrak bevonden zich de technologiefondsen en de financiële waarden. ASML was met 5,1 procent veruit de grootste stijger, maar ook Philips, Getronics en LogicaCMG klommen. Koninklijke Olie won 1 procent na een opwaardering door de zakenbank Morgan Stanley.

Alleen Hagemeyer verloor flink terrein. De onderneming verwacht honderden miljoenen euro's aan nieuwe aandelen te moeten uitgeven om de financiële problemen op te lossen. Het aandeel zakte 6,1 procent.

Ahold

Ahold zakte 3,1 procent op de meevallende omzetdaling van 7,1 procent in het derde kwartaal die het supermarktconcern voorbeurs publiceerde. De presentatie ging echter gepaard met een nieuwe waarschuwing dat het bedrijfsresultaat onder druk staat, onder meer door de kosten voor externe adviseurs die boven de 100 miljoen euro uit gaan komen.

"Dat is veel hoger dan Ahold eerder liet doorschemeren", aldus een analist die wel tevreden was over de ontwikkeling van de omzet. Volgende week komt Ahold met winstcijfers over de eerste zes maanden van 2003.

In Londen was de Britse sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) veruit de grootste stijger. Het bedrijf heeft zijn belangen in de Verenigde Staten gebundeld met die van het Amerikaanse R.J. Reynolds Tobacco. Het nieuws leverde BAT een koerswinst op van meer dan 12,4 procent. Concurrent Gallaher had met 3,6 procent winst ook geen reden tot klagen. Oliemaatschappij BP daalde 0,7 procent na publicatie van zijn kwartaalcijfers.

Het kwartaalverlies van het Zweeds-Zwitserse ABB werd op de beurs aanvankelijk nog slechter ontvangen. De koers van het bedrijf, dat bezig is om van zijn schulden af te komen, daalde aanvankelijk enkele procenten, maar in de loop van de ochtend kwam er een ruime winst op de borden.

Euro

De goedkopere euro zorgde ervoor dat bedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren hun koers zagen stijgen. Daaronder was de Duitse autofabrikant Volkswagen (plus 2,2 procent). De stemming in Frankfurt werd ook positief beïnvloed door de zogeheten Ifo-index, die het vertrouwen van het West-Duitse bedrijfsleven in de economie weergeeft. In oktober steeg de index voor de zesde keer op rij. De grootste winnaar in Frankfurt was chipfabrikant Infineon, die plannen heeft voor een nieuwe fabriek in China.