VOORBURG - Ondernemers in de industrie waren in oktober opnieuw beter gestemd over hun situatie. Na een dieptepunt in het producentenvertrouwen in juni is oktober de vierde maand op rij waarin het is toegenomen, zo blijkt dinsdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Voor het eerst sinds april is de omvang van de orderportefeuille in de industrie iets toegenomen. De zakelijke dienstverleners hebben echter in het derde kwartaal opnieuw minder opdrachten ontvangen. Voor het laatste kwartaal van dit jaar voorzien echter meer ondernemers in deze sector een stijging van orders en omzet dan een daling.

Het producentenvertrouwen is in oktober op het hoogste punt van het jaar gekomen. De bezettingsgraad van de machines van de Nederlandse industrie is de afgelopen tijd iets gestegen en bedroeg begin oktober 81,4 procent. De concurrentiepositie van de industrie is volgens de ondernemers in het derde kwartaal verslechterd. Dit is vooral het geval op de markten binnen de Europese Unie.